Tv kijken via internet, wat zijn de mogelijkheden? (2023)

Steeds meer mensen kijken tv via internet. In haast elk huishouden zijn er wel meerdere mobiele telefoons en tablets waarop je tv kunt kijken via een internetverbinding. Tv kijken via internet kan met verschillende verbindingen, zoals glasvezel, kabel of wifi, 4G en 5G. Vrijwel alle providers bieden tegenwoordig dan ook de mogelijkheid om tv te kijken via een app of via de browser op je computer of laptop.

Naast internetproviders zijn er nog veel meer aanbieders van tv-apps. Als het aanbod via deze apps voldoet aan jouw wensen, dan kun je zelfs het tv-abonnement bij je provider opzeggen en overstappen op internet-only. Hiermee kun je flink wat besparen op de maandelijkse abonnementkosten!

Er zijn dus tegenwoordig heel wat mogelijkheden om tv te kijken via internet. We zetten ze voor je op een rij.

Wat kun je lezen in dit artikel?

 • Tv kijken via internet, hoe werkt het?
 • Wat zijn de voordelen?
 • Wat zijn de nadelen?
 • Kijken op een groot scherm
 • Kun je ook online tv kijken zonder tv-abonnement?
 • NLZIET
 • Canal Digitaal
 • Andere opties
 • Vergelijk de tv-pakketten van providers

Tv kijken via internet, wat zijn de mogelijkheden? (1)

Tv kijken via internet, hoe werkt het?

De meeste providers hebben voor tv kijken via internet een eigen app, die je op jouw devices kunt installeren. Via een browser tv kijken is vaak ook een mogelijkheid. Alle zenders die in je tv-pakket zitten, en soms nog meer, kun je zo bekijken.

Een andere mogelijkheid die providers bieden is interactieve tv. Dit houdt in dat je op jouw tv gemiste programma’s kunt terugkijken, programma’s later kunt starten en kunt pauzeren wanneer je maar wil. Interactieve televisie gaat via je decoder en je internetaansluiting en is op elk redelijk nieuw televisietoestel mogelijk. Is jouw tv een smart-tv, dan heb je nog meer mogelijkheden. Smart-tv’s kun je rechtstreeks aansluiten op internet en een aantal apps zijn er al van tevoren op geïnstalleerd.

Wat zijn de voordelen?

Online tv kijken biedt een aantal voordelen. Het verschilt per provider, maar meestal kun je gebruik maken van functies zoals programma’s stilzetten of terugkijken. Dit zijn opties die standaard-tv niet heeft.

Een ander voordeel is dat je overal kunt kijken, dus ook bijvoorbeeld op je telefoon in de wachtkamer bij de tandarts, onderweg of op vakantie. Zolang je maar een abonnement hebt en een stabiele en krachtige internetverbinding.

Nog een voordeel is dat je geen extra tv-toestellen meer nodig hebt, en ook klussen zoals kabels door het hele huis trekken hoeven niet meer. In je slaapkamer, of waar dan ook kijk je gewoon op je telefoon, tablet of ander device.

Wat zijn de nadelen?

Je internetverbinding moet snel genoeg en stabiel zijn, ander krijg je al snel een haperend beeld. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als veel mensen tegelijkertijd kijken via dezelfde verbinding, bijvoorbeeld bij een belangrijke voetbalwedstrijd.

Tv kijken via internet kost veel dataverkeer. Kijk je via kabel, glasvezel of wifi dan is er niet zoveel aan de hand. Het is wel iets om rekening mee te houden als je via je mobiele databundel kijkt. Beelden, vooral in hoge resolutie, kosten veel dataverkeer en dat kan snel oplopen tot een aardig bedrag aan extra kosten. Een minuut tv kijken kost je zo 10 MB en een uurtje tv kijken kost je dan al gauw 600 MB.

Kijk je veel tv via je databundel? Check dan van tevoren hoeveel MB je kunt gebruiken of kies voor een abonnement met onbeperkte data.

Overal je favoriete programma's met online tv kijken

Kijk je via je mobiele databundel? Houdt dan wel je MB verbruik in de gaten!

Kijken op een groot scherm

Wil je toch liever op een groot scherm kijken? Dat kan vaak ook prima met de tv-apps. De meeste bieden de mogelijkheid om te streamen naar bijvoorbeeld Chromecast of Apple TV. Met Apple TV en de nieuwste Chromecast waar nu ook Google TV op zit hoef je in principe zelfs je smartphone of tablet niet meer te gebruiken. De apps van de meeste streamingdiensten kun je namelijk ook op deze apparaten zelf installeren en dan met de handige meegeleverde afstandsbediening je favoriete programma's selecteren. Wil je weten hoe dit streamen naar tv precies werkt? Check hiervoor ons eerder verschenen blogartikel over dit onderwerp.

Kun je ook online tv kijken zonder tv-abonnement?

Als je gebruik wil maken van de tv-app van je provider heb je wel een abonnement nodig. Maar er zijn ook een aantal onafhankelijke tv-mogelijkheden:

 • NPO Plus: de video on demand service van de publieke omroep. Hiermee kun je naar de zenders van de NPO kijken en al uitgezonden NPO-programma’s terugkijken. Het is de vervanger van de voormalige diensten NPO Gemist en Uitzending gemist. Er is ook een gratis versie die NPO Start heet.
 • KIJK: hiermee kun je programma’s terugkijken van Talpa Network. Naast SBS6 en SBS9, zijn dat Net5 en Veronica. Sinds kort zijn daar andere zenders aan toegevoegd, zoals LINDA en Stuk TV. KIJK is gratis.
 • RTL XL: programma’s terugkijken van alle RTL-zenders: RTL 4, 5, 7 en 8. RTL XL is gratis, maar dan moet je wel jouw programma’s binnen zeven dagen na uitzending bekijken. Na zeven dagen verhuizen de beelden namelijk naar Videoland, en daar kun je ze alleen nog tegen betaling terugkijken.

Tv kijken via internet, wat zijn de mogelijkheden? (2)

NLZIET

Het nadeel van bovenstaande opties is dat je voor de diverse Nederlandse zenders verschillende apps nodig hebt. En alleen bij NPO Plus kun je zenders live kijken, bij KIJK en RTL XL kun je alleen programma’s terugkijken.

Een betere optie is dan NLZIET: dit is één app voor alle Nederlandse zenders. Dat zijn naast de landelijke zenders ook alle regionale zenders en een uitgebreid aanbod aan publieke en commerciële themakanalen. Denk hierbij aan NPO 1 Extra, NPO 2 Extra, NPO Politiek en Nieuws,RTL Crime, RTL Lounge, TV538 en voor de kinderen RTL Telekids en Pebble TV. Je kunt zowel zenders live kijken als programma’s terugkijken, en je hebt de optie ‘begin gemist’.

Daarnaast heeft men nu zelfs ook de Belgische zenders Eén, Canvas en Ketnet toegevoegd, inclusief de mogelijkheid om van deze zenders de programma's terug te kijken!

Ook kun je nu kiezen voor het zogenoemde NLZIET Extra abonnement. Hiermee krijg je toegang tot nog eens 10 extra zenders, waaronder 5 kanalen van de BBC en enkele documentaire kanalen zoals History en Curiosity Channel.

NLZIET is een redelijk uitgebreide optie voor tv kijken via internet

Vrijwel alle Nederlandstalige zenders zijn beschikbaar, nu ook inclusief de Belgische publieke zenders.

Toch is NLZIET ondanks het uitgebreide aanbod niet helemaal compleet zo kun je niet naar de Duitse zenders kijken en ook ontbreken populaire zenders zoals Discovery en National Geographic, MTV et cetera. NLZIET is niet gratis, maar je kunt wel eerst gebruik maken van een gratis proefperiode.

Canal Digitaal

Ben je op zoek naar een zo compleet mogelijk aanbod? Dan is Canal Digitaal het overwegen waard. Deze aanbieder biedt naast satelliet-tv ook een abonnement voor tv kijken via internet door middel van een app. Deze app kun je op al je devices gebruiken. Het aanbod is breed, minimaal een kleine tachtig zenders in HD-formaat, met de mogelijkheid dit uit te breiden met extra pakketten.

Daarbij krijg je extra functionaliteit zoals programma’s opnemen, terugkijken en live tv onderbreken. Zonder extra kosten kijk je naar het uitgebreide aanbod aan films en tv-series van Canal Digitaal zelf. Je kunt Canal Digitaal de eerste week vrijblijvend gratis uitproberen.

Tv kijken via internet, wat zijn de mogelijkheden? (3)

Kijk tv via internet met de Canal Digitaal App - nu 1 week gratis!

Vrijwel alle tv-zenders in één app. Kijk op je tv, telefoon, tablet of laptop.

BEKIJK


TIP!

Andere opties

Vind je de traditionele tv-zenders niet zo boeiend en kijk je voornamelijk graag naar films en series? Dan zijn er natuurlijk de populaire aanbieders zoals Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon Prime.

Hou je juist van (natuur)documentaires, sport of reality, dan is er nu de streamingdienst Discovery+. Daarin vind je alle tv-programma’s van de zenders Discovery, TLC, Animal Planet en Eurosport 1 en 2. Een andere tip voor documentaire liefhebbers is de streamingdienst vanCuriosity Channel.

Nog steeds tv bij Ziggo internet-only

Heb je een Ziggo abonnement met internet en tv? Als je je tv-abonnement opzegt en dus overstapt op internet-only, dan kun je verrassend genoeg nog steeds veel tv-zenders blijven ontvangen, meer dan 50 zelfs!

Dit zijn de ongecodeerde tv-zenders die standaard via iedere werkende kabelaansluiting worden weergegeven en dat zijn er nog een flink aantal, waaronder NPO 1, 2 en 3, de Nederlandse commerciële en regionale zenders, maar ook België, Duitsland, BBC, Ziggo Sport, Eurosport en meer. Overigens ook meer dan 50 radiozenders!

Zie hier een overzicht van de ongecodeerde zenders via Ziggo

Voor het ontvangen van deze digitale zenders moet je tv een digitale tuner hebben (DVB-C), maar alle moderne tv-toestellen hebben dat. Daarnaast kun je ook nog gebruik van Ziggo GO, de app waarmee je ook de beschikbare zenders online kunt kijken via tablet, computer of smartphone.

Met Ziggo internet-only kun je nog steeds veel tv-zenders ontvangen

Je betaalt voor alleen internet, maar krijgt er meer dan 50 digitale tv-zenders bij!

Gratis tv kijken via Digitenne

Een tip die bij niet veel mensen bekend is en eigenlijk ook geen tv via internet is, maar toch interessant om te vermelden: via Digitenne zijn de zenders van NPO en de regionale omroepen gratis te bekijken, zie hierover de informatie op Rijksoverheid.nl. Digitenne is digitale tv via de ether en deze gratis zenders kun je op de meeste moderne televisietoestelen direct ontvangen, wellicht is alleen een kleine kamer- of draadantenne nodig.

Digitenne, onderdeel van KPN, biedt overigens ook abonnementen aan waarmee je een uitgebreid aanbod van tv-zenders krijgt. Kijk voor meer informatie hier op de website van Digitenne.

Vergelijk de tv-pakketten van providers

Wil je weten wat er op jouw adres allemaal mogelijk is? Vergelijk de tv-pakketten van diverse providers in onze vergelijker. Bekijk de actuele keuzemogelijkheden, en kijk of je gebruik kunt maken van aantrekkelijke introductie- of overstapkortingen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated: 01/04/2023

Views: 5375

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.